Yhteystiedot  |  Johtoryhmä  |  Uutisia     In English

25.11.2013

Meri Ala-Houhala väitteli Tampereen yliopistossa 22.11.2013

LL Meri Ala-Houhalan väitöstilaisuus pidetään perjantaina 22.11.2013 klo 12 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin M-rakennuksen pienessä luentosalissa, Teiskontie 35, Tampere.

 

 

Uutta tietoa valohoidon vaikutuksista elimistön D-vitamiinitasapainoon

 

Meri Ala-Houhala on valmistunut Tampereen yliopistosta lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 2004 sekä ihotautien ja allergologian erikoislääkäriksi vuonna 2010. Vastaväittäjänä toimii dosentti Leena Koulu Turun yliopistosta ja kustoksena professori Erna Snellman Tampereen yliopistosta. Väitöskirjan otsikkona on: `Kapeakaistainen ultravioletti B -valotus parantaa D-vitamiinitasoa - tutkimuksia ihotauti- ja hemodialyysipotilailla sekä terveillä henkilöillä´.

 

D-vitamiini on tunnetusti tärkeä luustolle. Lisäksi sen puute on yhdistetty immunologisiin sairauksiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä erilaisiin syöpiin. D-vitamiinin puute on yleistä sekä maailmanlaajuisesti että Suomessa talvella, jolloin D-vitamiinia ei muodostu auringon valon UV-säteistä. D-vitamiinin puute on erityisen tavallista munuaispotilailla, joilla heikentynyt munuaisten toiminta vähentää D-vitamiinin valmistusta. D-vitamiini muodostuu pääasiassa maksassa ja munuaisissa. Jonkin verran D-vitamiinia saadaan ravinnosta, lähinnä kaloista ja D-vitaminoiduista maitotuotteista.

 

Tarkistettava väitöskirjatyö tutkii mahdollisuutta parantaa D-vitamiinitasoa ihotautien hoidossa käytettävällä valohoidolla, kapeakaistaisella UVB-valotuksella (aallonpituus 311 ± 2 nm). Väitöskirjan ensimmäisessä osatyössä tutkittiin kapeakaistaisen UVB-valotuksen vaikutusta atooppista ihottumaa ja psoriaasia sairastavien ihottuma-potilaiden D-vitamiinitasoihin. Toisessa osatyössä verrattiin kapeakaistaisen UVB-valotuksen ja suun kautta otettavan D-vitamiinilisän tehoa D-vitamiinitasapainoon terveillä henkilöillä talvella. Muissa osatöissä tutkittiin kapeakaistaisen UVB-valotuksen vaikutusta D-vitamiinitasoihin dialyysihoidossa käyvillä munuais-potilailla, joista osalla oli ja osalla ei ollut käytössä suun kautta otettava D-vitamiini-lisä.

 

Väitöskirjan osatöissä todettiin, että kapeakaistainen UVB-valotus on nopea ja tehokas tapa parantaa D-vitamiinitasapainoa talvella ihotauti- ja dialyysipotilailla sekä terveillä henkilöillä. Kapeakaistaista UVB-valotusta voidaan käyttää myös munuaispotilailla, joilla on matalat D-vitamiinitasot käytössä olevasta suun kautta otettavasta D-vitamiinilisästä huolimatta. Teho kestää parin kuukauden ajan. Tutkimuksissa todettiin, että D-vitamiinin muodostusta tapahtuu maksan ja munuaisten lisäksi ihossa kapeakaistaisen UVB-valotuksen vaikutuksesta.

VKTK

Biomedicum Helsinki
Haartmaninkatu 8
PL 700, 00029 HUS
Puhelin: +358 50 4154708
e-mail: vktk(at)helsinki.fi

Siirry sivun alkuun