Yhteystiedot  |  Johtoryhmä  |  Uutisia     In English

7.6.2013

Sari Ahonkallio väitteli Oulun yliopistossa 7.6.2013

LL Sari Ahonkallio väitteli Oulun yliopistossa 7.6.2013 aiheenaan Endometrial thermal ablation - a choice for treatment of heavy menstrual bleeding (Kohdun limakalvon lämpöhoito - vaihtoehto runsaiden kuukautisten hoitoon).

 

Kohdun limakalvon lämpöhoidolla hyvät pitkäaikaisvaikutukset runsaiden kuukautisten hoidossa

Väitöstutkimus osoittaa, että kohdun limakalvon lämpöhoidolla on hyvä teho runsaiden kuukautisten hoidossa, ja jopa 84 prosenttia niin hoidetuista naisista välttyy kohdunpoistolta. Hoito on myös kustannustehokas kun se tehdään polikliinisesti.

Runsaiden kuukautisten ensisijainen hoitovaihtoehto on lääkkeellinen hoito, tavallisimmin hormonikierukka. Kun lääkkeellinen hoito ei sovi naiselle tai siitä ei ole riittävästi apua, hoidoksi tarjotaan useimmiten kohdunpoistoa. Kohdunpoisto on kuitenkin iso leikkaus, joka aiheuttaa 2-3 viikon työkyvyttömyyden, ja siihen liittyy vakavienkin komplikaatioiden riski. Kohdunpoisto myös lisää myöhemmin ilmaantuvien lantionpohjan toimintahäiriöiden ja virtsankarkailun riskiä.

Kohdun limakalvon lämpöhoito on alkujaan 1980-luvulla kehitetty, kohdunpoistoa helpompi ja turvallisempi vaihtoehto runsaiden kuukautisten hoitoon. Siinä kohdun limakalvo tuhotaan pysyvästi niin, että kuukautisvuodot niukkenevat tai jopa loppuvat kokonaan. Toimenpide vaatii vain kahden päivän sairausloman, ja sen komplikaatioriskit ovat vähäiset. Nykylaitteilla hoito on nopea, ja se voidaan tehdä paikallispuudutuksessa polikliinisesti. Myös hoitotulokset ovat uusimmilla laitteilla parantuneet entisestään. Nämä seikat ovat vaikuttaneet siihen, että monissa maissa kohdun limakalvon lämpöhoidon suosio on koko ajan kasvanut, ja esimerkiksi Englannissa ja USA:ssa lämpöhoitoja tehdään nykyisin kaksi kertaa enemmän kuin kohdunpoistoja runsaita kuukautisia hoidettaessa. Suomessa kohdun limakalvon lämpöhoito ei ole saavuttanut vastaavaa suosiota, ja runsaita kuukautisia hoidetaan edelleen yli kaksi kertaa useammin kohdunpoistolla kuin lämpöhoidolla.

Väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa Suomessa kohdun limakalvon lämpöhoidon pitkäaikaisvaikutuksia ja toimenpiteen kustannuksia. 172 naista käsittäneessä takautuvassa tutkimuksessa runsaan viiden vuoden seuranta-aikana vain 16 prosenttia naisista joutui kohdunpoistoon, ja heistäkin suurin osa muun syyn kuin runsaiden kuukautisten vuoksi. 76 prosenttia naisista oli tyytyväisiä hoitoon. Osa naisista kutsuttiin kliiniseen jatkotutkimukseen, jossa todettiin että 25 prosentilla kohtuontelo oli arpeutunut kiinni siten, ettei polikliininen kohdun limakalvonäytteenotto onnistunut. Kenellekään näistä naisista ilmiöstä ei ollut koitunut mitään haittaa. Seuraavaksi arvioitiin kaksoissokkotutkimuksella hyaluronihappogeelin mahdollista tehoa tähän kiinnikemuodostukseen ja osoittautui, ettei kyseisellä aineella ole siihen vaikutusta.

Terveyspalvelujen tuottajan näkökulmasta mielenkiintoinen on kustannusten minimointianalyysin tulos. Todelliseen resurssien käyttöön perustuvassa analyysissä todettiin, että tekemällä kohdun limakalvon lämpöhoito polikliinisesti paikallispuudutuksessa leikkaussalissa nukutuksessa tehtävän toimenpiteen sijasta, kustannukset laskevat 1865 eurosta 1065 euroon. Kohdunpoiston hinnan ollessa 3170 euroa (PPSHP 2012), voidaan lämpöhoitoa pitää erittäin kustannustehokkaana, etenkin kun otetaan huomioon ero aiheutuneen työkyvyttömyyden kestossa.

VKTK

Biomedicum Helsinki
Haartmaninkatu 8
PL 700, 00029 HUS
Puhelin: +358 50 4154708
e-mail: vktk(at)helsinki.fi

Siirry sivun alkuun