Yhteystiedot  |  Johtoryhmä  |  Uutisia     In English

18.6.2012

Matti Peura väitteli 15.6.2012 Helsingin yliopistossa

Paracrine factors from aggregates of fibroblasts or bone marrow stromal cells enhance skin wound healing

Ihon ulkopinta, orvaskesi, muodostaa kemiallisen ja fysikaalisen suojan elimistön ja ulkomaailman välille. Vaikeissa ihovaurioissa, kuten laaja-alaisissa palovammoissa ja kroonisissa haavoissa, ihon paranemiskyky on heikentynyt kasvutekijöiden puutteesta. Tiedetään, että kasvutekijät ovat välttämättömiä monitahoisessa paranemisprosessissa. Keskeinen rooli on verinahassa olevilla sidekudossoluilla, fibroblasteilla, jotka tuottavat kasvutekijöitä haavaympäristöön. Ihon sarveissolut reagoivat kasvutekijöihin lisääntymällä ja vaeltamalla haavapintaa pitkin pyrkien palauttamaan orvaskeden suojarakenteen.

 

Väitöskirjatutkimuksessa pyrittiin selvittämään fibroblastien ja sarveissolujen kasvutekijävälitteisiä vuorovaikutuksia haavan paranemisessa. Väitöskirjatutkimuksessa osoitettiin, että sidekudossoluja, fibroblasteja ja luuytimen kantasoluja, voidaan soluviljelmissä aktivoida tuottamaan tarkoin määrättyä kasvutekijäyhdistelmää. Soluaktivaatiossa, nemoosissa, soluilta estetään niiden kiinnittyminen viljelymaljaan ja toisiinsa kiinnittyessään ne muodostavat solurykelmän ja vapauttavat tulehdusvälittäjä-aineiden lisäksi suuren määrän HGF-kasvutekijää. Väitöstutkimuksessa havaittiin, että nemoosissa tuotetut aineet tehostivat merkittävästi sarveissolujen jakautumista ja vaeltamista soluviljelymalleissa. HGF-kasvutekijän osuus haavan paranemiseen osoitettiin estämällä sen c-Met reseptorin aktivoituminen lääkeaineilla. Lisäksi selvitettiin HGF-kasvu! tekijän solusisäistä viestitystä. Porsaan ihohaavamallissa havaitsimme, että kasvutekijäterapia nopeutti haavan paranemista aktivoimalla sarveissoluja ja niiden kantasoluja hiusfollikkeleista.

 

Väitöskirjatyössä pyrittiin edelleen kehittämään käytössä olevia solusiirtomenetelmiä. Nykyisissä menetelmissä käytetään eläinperäisiä soluja ja soluväliaineita, kuten kollageenia, kasvatusalustana ja tukirakenteena. Sovelsimme rekombinanttiteknologian avulla tuotettua ihmisperäistä kollageenia, sekä fibriiniä yhdessä kasvutekijöiden kanssa tehostamaan sarveissolujen siirtoa haavaan.

 

Tämä kokeelliseen kirurgiaan kuuluva väitöskirjatyö tarkentaa käsitystä kasvutekijöiden merkityksestä vaikeiden haavojen hoidossa ja antaa uusia ratkaisuja kliinisten solusiirtoterapioiden tehostamiseksi. Väitöskirjatyön tuloksia hyödynnetään jatkotutkimuksissa, joissa tavoitteena on syventää tietämystä fibroblasti-aktivaation osallisuudesta haavan paranemisen muihin osa-alueisiin.

 

Väitöskirja haettavissa sähköisenä täältä

VKTK

Biomedicum Helsinki
Haartmaninkatu 8
PL 700, 00029 HUS
Puhelin: +358 50 4154708
e-mail: vktk(at)helsinki.fi

Siirry sivun alkuun