Yhteystiedot  |  Johtoryhmä  |  Uutisia     In English

29.4.2012

MATKAKERTOMUKSIA

Lauri Tuominen vieraili Alan Evansin laboratoriossa Montrealissa 30.3-16.4.2012

Alan Evans kuuluu MRI-kuvantamiseen pohjautuvan aivojen kuorikerroksen morfologian sekä aivojen valkean aineen radastokuvantamisen johtaviin asiantuntijoihin. Hänen tutkimusryhmänsä on kehittänyt menetelmiä aivojen harmaan aineen paksuuden ja pinta-alan mittaamiseen. Laurin vierailun tarkoituksena oli perehtyä näihin menetelmiin ja käynnistää pidempiaikainen tutkimusyhteistyö kyseisen tutkimusryhmän kanssa.

Lauri kirjoitti vierailustaan seuraavasti:

Heti ensimmäisenä päivänä tapasin Alan Evansin, joka esitteli ryhmäänsä minulle. Tutkimusryhmän Lab Manager Reza Adalat osoitti minulle työpisteen ja järjesti minulle aikataulun eri ihmisten tapaamiseen. Tutkimusryhmä oli tottunut vierailijoihin ja vastaanotto oli erittäin positiivinen. Seuraavien päivien aikana tutustuin harmaan aineen paksuuden ja pinta-alan mittaamiseen kehitetyn ohjelman toimintaan sekä vaadittaviin työvaiheisiin ohjelman kehittäneen Claude Lepagen kanssa. Olin tuonut mukanani kaksikin aineistoa, joihin sovelsimme menetelmää. Ohjelmaani kuului myös post-doc vaiheessa olevien tutkijoiden tapaamisia, joiden kanssa puhuimme sekä Turussa alkavista tutkimuksista että heidän omista tutkimuskohteistaan. Vierailun aikana sain mahdollisuuden tutustua instituutin MRI ja PET - kameroihin.

Vierailun tavoite eli analyysimenetelmän oppiminen ja sen tuominen Turun PET-keskukseen toteutui. Erityisen arvokkaiksi tässä osoittautuivat menetelmän kehittäjän kanssa käymäni keskustelut. Alan Evansin ja hänen post-doc tutkijoidensa kanssa käymissäni keskusteluissa sain arvokkaita kommentteja ja suosituksia alkavista tutkimuksistamme. Koin erittäin mielenkiintoisena ja inspiroivana ison, kansainvälisen ja hyvin rahoitetun tutkimusryhmän arkipäivän seuraamisen. Viimeisen päivänä pitämääni esitelmää olivat kuuntelemassa lähes kaikki ryhmän tutkijat. Keskustelu oli runsaampaa mitä Suomessa pitämissäni esitelmissä on ollut ja kommentit olivat rakentavia. Jälkeenpäin sain hyvää palautetta esitelmästä. Tämä oli kaiken kaikkiaan hyvä ja lisää esiintymisvarmuutta tuonut kokemus. Yllätyksekseni ryhmän tutkijat olivat erittäin kiinnostuneita graafiteorian soveltamisesta magneettikuvapohjaisessa aivojen verkostojen tutkimisessa. Koska graafiteorian soveltaminen PET-kuviin on yksi mielenkiintoalueistamme Turun PET-keskuksessa, tämä sattuma poiki yhteistyön myös tällä alueella.

Mielestäni vierailun tärkein anti oli lopulta kuitenkin henkilökohtaisen kontaktin luominen Alan Evansin tutkimusryhmän tutkijoihin. Iltaisin instituutin tutkijat esittelivät minulle Montrealia sekä sen ruoka- ja juomakulttuuria. Osallistuin myös muuhun tutkimusryhmän tutkijoiden vapaa-ajan viettoon, kuten elokuvissa käyntiin ja jalkapallon pelaamiseen. Luultavasti vain tällaisen kontaktin avulla voi yhteistyö toimia ulkomaisen tutkimusryhmän kanssa. Uskon vierailevani kyseisessä tutkimusryhmässä uudelleen.

 

 

VKTK

Biomedicum Helsinki
Haartmaninkatu 8
PL 700, 00029 HUS
Puhelin: +358 50 4154708
e-mail: vktk(at)helsinki.fi

Siirry sivun alkuun