Yhteystiedot  |  Johtoryhmä  |  Uutisia     In English

4.11.2011

Päivi Rahkola-Soisalon väitöskirja tarkastettiin 25.11.2011 Helsingin yliopistossa

Uterine cervix nitric oxide and human papillomavirus infection in women

Kohdunkaulan typpioksidin merkitys ihmisen papillomavirusinfektiossa

Ihmisen papilloomavirus (HPV) infektoi jopa 80%:a naisista. Valtaosa parantuu itsekseen, mutta osalla infektio johtaa kohdunkaulan solumuutoksiin ja hoitamattomana jopa syöpään. Syöpäriskissä olevia naisia ei kyetä tunnistamaan ja siksi HPV-infektoituneita naisia joudutaan seuramaan ja useille tekemään tarpeettomiakin invasiivisia hoitoja. Seuranta- ja hoitojärjestelmä on sekä työläs että kallis ja hoidot voivat altistaa mm. ennenaikaiselle synnytykselle. Tarvitaan lisätietoa HPV infektiosta ja sen kulusta sekä uusia merkkiaineita seurannan ja hoitojen oikein kohdentamiseksi. Potentiaalinen ja mielenkiintoinen molekyyli on kohdunkaulan solujen tuottama typpioksidi. Typpioksidi osallistuu elimistön puolustusjärjestelmään, mutta sen erittyminen on tarkasti säädelty, koska poikkeavan korkeat pitoisuudet pitkäaikaisesti tuotettuna ovat haitallisia ja voivat jopa altistaa syövän syntymiselle. Typpioksidin merkitystä ja sen käyttöä pitkittyneen HPV-infektion merkkiaineena selvitimme 801 naisen avulla Helsingin Yliopistossa vuosina 2006-2011 tehdyssä väitöskirjatutkimuksessa.

Tutkimuksessa todettiin HPV-infektoituneilla naisilla kaksi kertaa korkeammat kohdunkaulakanavan typpioksidipitoisuudet verrattuna infektoitumattomiin naisiin. Myös toinen sukupuoliteitse tarttuva infektio ja kohdunkaulan syövän riskitekijä, klamydia, nosti typpioksidipitoisuuksia. Sen sijaan emätintulehdukset, bakterielli vaginoosi ja hiivainfektio, jotka eivät liity kohdunkaulan solumuutoksiin, eivät vaikuttaneet typpioksidipitoisuuksiin. Kohdunkaulakudoksesta määritettiin myös typpioksidia tuottavien entsyymien aktiivisuus; papilloomavirus-infektioon liittyi lisääntynyt aktiivisuus sekä verisuoniperäisessä että tulehduksissa aktivoituvassa entsyymimuodossa. Aktivaatiot paikantuivat verisuonten seinämäsoluihin sekä HPV:n kohdesoluihin.

Vuoden seurantatutkimuksella selvitettiin typpioksidipitoisuuden käyttöä merkkiaineena, joka erottelee parantuvat ja pitkittyvät HPV-infektiot. Lähtötilanteen korkeat kohdunkaulan typpioksidi -pitoisuudet nelinkertaistivat HPV-infektion pitkittymisen todennäköisyyden. Näin ollen typpioksidi on paikallinen kohdunkaulan tekijä, joka voi edesauttaa HPV- infektion säilymistä. Tutkimustulostemme kliinistä sovellusta estää nykyisen testin osoittama huono herkkyys ja suuri väärien positiivisten määrä.

 

VKTK

Biomedicum Helsinki
Haartmaninkatu 8
PL 700, 00029 HUS
Puhelin: +358 50 4154708
e-mail: vktk(at)helsinki.fi

Siirry sivun alkuun