Yhteystiedot  |  Johtoryhmä  |  Uutisia     In English

14.10.2011

Jouni Johanssonin väitöskirja tarkastettiin 14.10.2011 Turun yliopistossa

Optimal Schedule for Home Blood Pressure Measurements and Clinical Significance of the Variability in Home-Measured Blood Pressure and Heart Rate

Verenpaineen kotimittaukseen selkeä ohjeistus

Kotikäyttöön tarkoitettujen verenpainemittareiden helppo saatavuus on mahdollistanut kotona suoritettavat verenpainemittaukset. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole olemassa yhtenäistä kansainvälistä verenpaineen kotimittaussuositusta.

LL Jouni Johanssonin väitöskirja käsittelee parasta mahdollista tapaa, jolla verenpainemittaukset voidaan tehdä kotona. Tutkimuksen perusteella voidaan lisäksi arvioida valtimotautiriskiä kotona mitatun verenpaineen ja sykkeen vaihtelun perusteella.

Tutkimusaineistona oli noin 2000 henkilön edustava otos koko Suomen aikuisväestöstä. Tutkimuksessa mukana olleet mittasivat verenpaineen itse kotona viikon ajan kahdesti aamulla ja kahdesti illalla sekä osallistuivat perusteelliseen terveystarkastukseen. Lisäksi osalle henkilöistä tehtiin tutkimuksia verenpaineen aiheuttamien elinvaurioiden arvioimiseksi.

Kohonnut verenpaine on yksi merkittävimmistä ennenaikaisen kuoleman syistä maailmanlaajuisesti. Tarkka tieto todellisesta verenpainetasosta mahdollistaa tehokkaan ja tarkoituksenmukaisen kohonneen verenpaineen ehkäisyn ja hoidon toteuttamisen.

Tämän tutkimuksen pohjalta voidaan suositella luotettavan verenpainetason arvioimiseksi verenpaineen mittaamista kotona vähintään 3 päivänä, kaksi kertaa aamulla ja kaksi kertaa illalla. Seitsemän päivän kotimittaukset antavat lisätietoa verenpaineen ja sykkeen vaihtelusta ja ennustavat itsenäisesti sydän- ja verisuonitapahtumia. Saatu tieto verenpaineen ja sykkeen vaihtelusta ja taustalla olevista tekijöistä auttaa terveydenhuollon ammattilaisia sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.

Tämän väitöskirjan tuloksia voidaan käyttää uuden kansainvälisen verenpaineen kotimittaussuosituksen luomisessa.

VKTK

Biomedicum Helsinki
Haartmaninkatu 8
PL 700, 00029 HUS
Puhelin: +358 50 4154708
e-mail: vktk(at)helsinki.fi

Siirry sivun alkuun