Yhteystiedot  |  Johtoryhmä  |  Uutisia     In English

2.4.2011

Tuija Männistön väitöskirja tarkastettiin 15.4.2011 Oulun yliopistossa

Äidin kilpirauhasen normaali toiminta raskauden aikana on tärkeää syntyvälle lapselle

Sikiö tarvitsee kilpirauhashormoneja normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Sikiön oma kilpirauhanen on toimintakykyinen vasta raskauden puolivälissä, joten alkuraskaudessa äidin kilpirauhanen tuottaa kilpirauhashormoneja myös sikiölle. Siksi äidin kilpirauhasen toiminta vilkastuu raskauden aikana. Kuitenkin jopa joka kymmenellä äidillä voidaan todeta kilpirauhasen toimintahäiriö raskauden aikana.

Tässä väitöskirjatyössä on tutkittu äidin raskauden aikaista kilpirauhasen vajaa- ja liikatoimintaa sekä kilpirauhasen vajaatoiminnalle altistavien kilpirauhasvasta-aineiden vaikutusta raskauden kulkuun, vastasyntyneen vointiin sekä äidin myöhempään terveyteen. Tutkimusaineistona on ollut Pohjois-Suomen syntymäkohortti vuodelta 1985-1986, joka kattaa kaikki vuoden aikana syntyneet lapset ja heidän äitinsä.

Äidin kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta ei liittynyt raskausajan tai vastasyntyneisyyskauden vaikeiden ongelmien esiintymiseen. Lapsen kohtukuoleman ja ensimmäisen elinviikon kuoleman riski oli suurempi, jos äidillä oli kilpirauhasvasta-aineita. Nämä vastasyntyneet olivat usein syntyneet hyvin ennenaikaisina (ennen 28. raskausviikkoa), joten keskosuus ja siihen liittyvät ongelmat voivat selittää tätä riskiä. Äidin kilpirauhasvasta-aineiden esiintyminen ei kuitenkaan lisännyt ennenaikaisten synnytysten riskiä.

Lisäksi äidin raskauden aikainen kilpirauhasen vajaatoiminta ja kilpirauhasvasta-aineiden esiintyminen lisäsivät huomattavasti äidin riskiä sairastua myöhemmin kilpirauhassairauksiin. Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyi äideillä myös riski sairastua myöhemmin sokeritautiin.

Väitöskirjatyössä laskettiin ensimmäistä kertaa suomalaisille raskaana oleville naisille kilpirauhashormonien sekä kilpirauhasen toimintaa kiihdyttävän aivolisäkehormonin (TSH) pitoisuuksien viitealueet.

Tutkimustulostemme perusteella olisi tärkeää tunnistaa mahdollisesti jo ennen raskautta ne naiset, joilla on riski sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan. Raskaana olevien muuttunut kilpirauhasen toiminta tulisi huomioida laboratoriotuloksia tulkittaessa.

 

Väitöskirja tulee ladattavaksi osoitteeseen http://herkules.oulu.fi/isbn9789514294037/

VKTK

Biomedicum Helsinki
Haartmaninkatu 8
PL 700, 00029 HUS
Puhelin: +358 50 4154708
e-mail: vktk(at)helsinki.fi

Siirry sivun alkuun