Yhteystiedot  |  Johtoryhmä  |  Uutisia     In English

8.2.2011

Karolina Louvannon väitöskirja tarkastettiin 25.2.2011 Turun yliopistossa

Naisten genitaalialueen papilloomavirus (HPV)-infektioiden taudinkulku ja siihen vaikuttavat riskitekijät

LL Karolina Louvannon väitöskirjatutkimuksessa on selvitetty ihmisen papilloomavirusten (HPV) aiheuttamien naisen genitaalialueen infektioiden luonnollisen taudinkulun eri vaiheita ja arvioitu näiden säätelyyn liittyviä riskitekijöitä.

Korkean riskin HPV-tyyppien (HR-HPV) aiheuttama infektio on tärkein kohdunkaulan syövän yksittäinen vaaratekijä. Valtaosa naisista saa genitaalialueen HPV-infektion jossain elämänsä vaiheessa, mutta vain harvoille kehittyy tämän viruksen aiheuttamana kohdunkaulan syöpä. Suurin osa HPV-infektioista paranee keskimäärin vuoden kuluessa. HPV-infektion lisäksi syövän syntyyn tarvitaan muita riskitekijöitä, joiden tunnistaminen auttaa ennustamaan näiden virusinfektioiden taudinkulkua.

Louvannon väitöskirjatyö on osa Hammaslääketieteen laitoksen ja TYKS:n naistenklinikan yhteistyönä tehtyä HUPA-seurantatutkimusta, jossa on vuodesta 1998 lähtien selvitelty HPV-infektioiden dynamiikkaa 329:n suomalaisperheen jäsenillä (vanhemmat ja vastasyntynyt lapsi). Tässä työssä keskityttiin HUPA-tutkimukseen osallistuneiden äitien kohdunsuun HPV- infektioihin. Tutkimuksen seuranta-aika oli keskimäärin yli kuusi vuotta, mikä on selkeästi pidempi kuin aiemmin julkaistuissa tutkimuksissa. Työn toinen vahvuus on siinä, että kaikki virustulokset on pystytty raportoimaan tyyppikohtaisesti.

Lukuisat seksi-partnerit, ehkäisypillereiden aloitusikä yli 20-vuotiaana ja uusi raskaus seurannan aikana suojasivat uudelta HPV-infektiolta. Infektion paranemista ennustivat puolestaan korkeampi ikä ja se, ettei suussa todettu korkean riskin HPV-tyyppien aiheuttamaa infektiota. Lukuisat seksi-partnerit ennustivat huonompaa HPV-infektioiden paranemista.

HPV-infektion kroonistuminen on edellytys syövän kehittymiselle ja siksi sen ennustaminen on tärkeää. Tässä tutkimuksessa osoitettiin, että HPV-infektioiden muuttuminen krooniseksi oli todennäköisempää niillä naisilla, jotka olivat aloittaneet nuorena tupakoinnin, harrastivat suuseksiä ja olivat tutkimuksen ajankohtana muita vanhempia. HPV-infektion etenemistä syövän esiasteiksi (CIN) lisäsi lähtötilanteessa todettu korkean riskin HPV-tyyppien aiheuttama infektio ja näiden muuttuminen krooniseksi seurannan aikana, aiemmin todettu muutos kohdunsuun irtosolu (Papa) näytteessä, sekä lisäksi tutkimuksen kuluessa hankittu uusi seksi-partneri.

Louvannon väitöstutkimuksen perusteella voidaan todeta, että HPV16 ja usean muun korkean riskin HPV-tyyppien sekainfektiot olivat näiden naisten yleisimmät uusien infektioiden aiheuttajat. Nämä infektiot myös yleisimmin kroonistuivat ja paranivat muita hitaammin. Matalan riskin HPV-tyyppien aiheuttamat infektiot ilmenivät näitä nopeammin, mutta samalla ne myös paranivat lyhyemmässä ajassa kuin korkean riskin HPV-tyyppien aiheuttamat infektiot. Useita osin aiemmin tunnettuja altistavia tekijöitä tunnistettiin, mutta uutena havaintona tuli esille mahdollisuus, että suun limakalvon HPV-infektioilla saattaa olla vaikutusta myös genitaalialueen HPV-infektion taudinkulkuun, mahdollisesti immunologisten mekanismien välityksellä.

 

VKTK

Biomedicum Helsinki
Haartmaninkatu 8
PL 700, 00029 HUS
Puhelin: +358 50 4154708
e-mail: vktk(at)helsinki.fi

Siirry sivun alkuun