Yhteystiedot  |  Johtoryhmä  |  Uutisia     In English

3.9.2010

Katja Vähävihun väitöskirja tarkastettiin 24.9.2010 Tampereen yliopistossa

Heliotherapy and Narrow-band UVB Improve Vitamin D Balance

Katja Vähävihun väitöskirja Heliotherapy and Narrow-band UVB Improve Vitamin D Balance (Ilmastokuntoutus ja kapeakaistainen UVB-valohoito parantavat elimistön D-vitamiinitasoa) tarkastetaan 24.9.2010 klo 12 Tampereen yliopistossa. Vastaväittäjänä on professori Aarne Oikarinen Oulun yliopistosta ja Kustoksena toimii emeritus professori Timo Reunala.

 

LEHDISTÖTIEDOTE

Pienikin ultravioletti-B -säteilyn annos riittää ihon D-vitamiinituotannon käynnistymiseen

Väitöskirjatyössäni tutkimme auringon ultravioletti-B-säteilyyn (UV-B-säteilyyn) perustuvan ilmastokuntoutuksen sekä ihotautien hoidossa käytettävän kapeakaistaisen UV-B valohoidon vaikutusta elimistön D-vitamiinitasapainoon. Talviaikainen D-vitamiinin vajaus osoittautui yleiseksi suomalaisessa väestössä. Kaikista 127 tutkimushenkilöstämme 83 %:lla oli D-vitamiinin vajaus tutkimuksen alkaessa. Kanarian saarilla atopia-potilaille järjestetty kahden viikon ilmastokuntoutuskurssi paransi elimistön D-vitamiinitasoa sekä atooppista ihottumaa merkitsevästi. Auringosta saatu UV-B -annos mitattiin kahdella eri menetelmällä ja niiden antamat mittaustulokset olivat hyvin lähellä toisiaan. Maaliskuussa järjestetyllä ilmastokuntoutuskurssilla saatu UV-B-annos oli kaksinkertainen verrattuna tammikuun kurssilla saatuun annokseen. Ihottumat paranivat molempina ajankohtina yhtä hyvin.

Atooppisen ihottuman ja psoriaasin hoidossa yleisesti käytetty kapeakaistainen UV-B valohoitokuuri osoittautui tehokkaaksi ihon D-vitamiinituotannon käynnistäjäksi. Viisitoista kertaa annettu valotus nosti elimistön D-vitamiinitasoa merkittävästi ja ihottumat paranivat hyvin. Riippuvuutta ihottuman paranemisen ja D-vitamiinitason nousun välillä ei voitu havaita. Mielenkiintoista oli, että seitsemän kertaa vain käsivarsille ja pään alueelle suunnattu kapeakaistainen UV-B-altistus tuotti yhtä paljon D-vitamiinia kuin koko vartalon vastaava altistus. Valotus auringon UV-spektriä muistuttavalla hoitolaitteella lisäsi D-vitamiinia selvästi vähemmän. Sitä tarvittaisiin neljä kertaa suurempi annos kuin kapeakaistaista UV-B säteilyä saman D-vitamiinitason nousun aikaansaamiseksi. Ihonäytepaloja tutkimalla totesimme, että tiettyjen D-vitamiinista riippuvaisten tulehdusta estävien aineiden tuotanto lisääntyi valohoidon aikana.

Aikaisemmin on vain vähän tietoa siitä, kuinka paljon UV-säteilyä tarvitaan ihon D-vitamiinisynteesin käynnistämiseksi. D-vitamiiniahan syntyy ihossa auringon UV-B-säteilyn vaikutuksesta. Ihossa muodostunut tai ravinnon kautta saatu D-vitamiini kulkeutuu verenkierron mukana maksaan ja munuaisiin muuntuakseen hormoniksi, joka säätelee solujen eri toimintoja, kuten niiden kasvua. Luuston aineenvaihdunnasta huolehtimisen lisäksi D-vitamiinilla saattaa olla huomattavasti laajemmat vaikutukset terveyteen kuin mitä aikaisemmin on ajateltu. Riittämätön D-vitamiinitaso on yhdistetty mm. useisiin eri syöpäsairauksiin, autoimmuunitauteihin ja infektiotauteihin. D-vitamiinin vajauksen on todettu olevan yleinen ilmiö maailmanlaajuisesti. Pohjoismaissa tämä on ongelma etenkin pimeään talviaikaan, kuten omakin tutkimuksemme osoitti. Tutkimuksemme vahvistavat käsitystä siitä, että ihon D-vitamiinituotanto käynnistyy jo selvästi ihon punehtumista pienemmillä UV-annoksilla. Ihon ruskettuminen merkitsee, että auringonvaloa on saatu D-vitamiinin tuotantoa ajatellen liiankin paljon. Kapeakaistainen UV-B-valohoito osoittautui tehokkaaksi ihon D-vitamiinituotantoa ajatellen. Vain kasvojen, kaulan ja käsivarsien altistaminen nosti D-vitamiinitasoa yhtä hyvin kuin koko iholle saatu valotus. D-vitamiinitason nousuna saatu hyöty säilyi vähintään 1 - 2 kuukautta. Pienet annokset kapeakaistaista UV-B säteilyä voisivat olla tehokas ja turvallinen vaihtoehto D-vitamiinin puutoksen korjaamiseen.

 

Vähävihun väitöskirja ilmestyy sarjassa Acta Universitatis Tamperensis; 1542, Tampere University Press, Tampere 2010. ISBN 978-951-44-8181-9, ISSN 1455-1616. Väitöskirja ilmestyy myös sähköisenä sarjassa Acta Electronica Universitatis Tamperensis; 986, Tampereen yliopisto 2010. ISBN 978-951-44-8182-6 , ISSN 1456-954X.
http://acta.uta.fi.

Väitöskirjan tilausosoite: Verkkokirjakauppa Granum, http://granum.uta.fi, tai Tiedekirjakauppa TAJU, PL 617, 33014 Tampereen yliopisto, puh. 040 190 9800, e-mail: taju@uta.fi.

Lisätietoja: Katja Vähävihu, puh. 040 - 5225496, katja.vahavihu@uta.fi

VKTK

Biomedicum Helsinki
Haartmaninkatu 8
PL 700, 00029 HUS
Puhelin: +358 50 4154708
e-mail: vktk(at)helsinki.fi

Siirry sivun alkuun