Yhteystiedot  |  Johtoryhmä  |  Uutisia     In English

24.8.2007

Marjatta Strandbergin väitöskirja tarkastettiin 10.8.2007 Turussa

RUOKATORVEN KAUTTA TEHTÄVÄ ULTRAÄÄNITUTKIMUS TEHOSTAA AIVOINFARKTIN HOITOA

Aivohalvaus on tällä hetkellä yleisin aikuisiän vammaisuuden aiheuttaja kehittyneissä maissa. Aivoinfarktien osuus aivohalvauksista on maassamme noin 70%. Ruokatorven kautta tehtävällä sydämen ultraäänitutkimuksella voidaan paljastaa aivoinfarktin sydänperäisiä syitä ja tehostaa hoitoa.

Nykykäsityksen mukaan 15-40 prosenttia aivoinfarkteista on sydänperäisiä.

LL Marjatta Stranbergin väitöstutkimus selvittää ruokatorven kautta tehtävän sydämen ultraäänitutkimuksen (TEE) käyttöä aivoinfarktin ja TIA-kohtauksen sydänperäisten syiden arvioinnissa.
Tutkimus arvioi myös menetelmän merkitystä eteisvärinän rytminsiirron turvallisuuden varmistajana.

Tehokkaampi kuin rintakehän pinnalta tehtävä ultraäänitutkimus Aivoinfarktin mahdollisen sydänperäisen syyn selvittäminen on tärkeää, sillä osalla löydöksistä on vaikutusta potilaan hoitoon. Aloittamalla veren hyytymistä ehkäisevä lääkehoito, pienennetään nykykäsityksen mukaan aivoinfarktien uusiutumisriskiä.
Strandbergin tutkimus osoittaa, että TEE-tutkimuksia tulisi tehdä varsin kattavasti aivoinfarkti- ja TIA -potilaille, koska menetelmä on rintakehän päältä tehtävään ultraäänitutkimukseen verrattuna herkempi.

TEE-tutkimuksella todettiin merkittäviä sydänperäisiä riskitekijöitä kymmenellä prosentilla tutkituista aivoinfarkti- ja TIA-potilaista ja mahdollisia sydänperäisiä riskitekijöitä yli puolelta. Lisäksi menetelmä ratkaisi veren hyytymistä estävän lääkehoidon aloittamisen jopa 14 prosentilla potilaista.

Menetelmä nopeuttaa rytmihäiriön hoitoa Eteisvärinärytmi voi aiheuttaa sydämensisäisen hyytymän ja on selkeä riskitekijä aivoinfarktille.

Alle kaksi vuorokautta kestänyt eteisvärinä voidaan turvallisesti hoitaa rytminsiirrolla ilman edeltävää veren hyytymistä ehkäisevää lääkehoitoa. Ongelmallisempia ovat potilaat, joilla eteisvärinä on kestänyt yli kaksi vuorokautta. Aiemmin on esitetty, että jos TEE -tutkimuksessa ei havaita sydämensisäistä hyytymää, rytminsiirto voidaan suorittaa ilman edeltävää veren hyytymistä ehkäisevää lääkehoitoa. Väitöskirjan tulokset osoittivat tämän toimivan käytännössä. Tutkimuksen potilasaineistot kerättiin Turun ja Oulun yliopistollisissa keskussairaaloissa. S-LK 24.8.2007

VKTK

Biomedicum Helsinki
Haartmaninkatu 8
PL 700, 00029 HUS
Puhelin: +358 50 4154708
e-mail: vktk(at)helsinki.fi

Siirry sivun alkuun