Yhteystiedot  |  Johtoryhmä  |  Uutisia     In English

14.12.2006

Jan Kososen väitöskirja tarkastettiin 15.12.2006 Turussa

MANNAANIN VAIKUTUS ATOPIASSA

Candida albicans on tavallinen ihmisen limakalvoilla viihtyvä pinnallinen hiivasieni ja mannaani sen keskeinen hiilihydraattiantigeeni. Candidaalbicans kykenee tietyissä tilanteissa aiheuttamaan myös yliherkkyys- ja tulehdusreaktioita.

LL Jan Kososen väitöskirjatutkimuksessa havaittiin atooppista ihottumaa sairastavilla potilailla terveitä koehenkilöitä voimakkaampi soluvälitteinen immuunivaste Candida albicansin mannaania kohtaan.
Tulokseen viittasivat atoopikkojen verestä eristettyjen valkosolujen suurempi solujakautuminen ja soluvälittäjäaineiden tuotanto mannaanilla stimuloiduissa soluviljelmissä. Merkittävää oli se, että mannaani aiheutti hiilihydraattina jopa voimakkaamman immuunivasteen kuin saman hiivasienen puhdistettu proteiiniantigeeni. Perinteisesti immunologiassa on uskottu, että ainoastaan proteiini voi aiheuttaa spesifisen immuunivasteen. Kososen tutkimuksessa mannaanin aiheuttamaa spesifistä immuunivastetta puolsivat positiivinen ihopistotestireaktio ja sen korreloivuus spesifiseen immunogloguliini-E vasta-ainetuotantoon sekä se, että antigeeniä esittelevät solut esittelivät mannaanin soluvälitteisessä immuniteetissa keskeisille T-soluille luokan II kudossopeutuvuusmolekyylin, HLA-DR:n välityksellä.
Kososen tulokset ovat osa Turun yliopiston keuhkosairausopin ja kliinisen allergologian yksikön tutkimusta, jonka seuraavana tavoitteena on löytää mannaanista immunologisesti aktiivisia pienempiä hiilihydraattirakenteita, joita voitaisiin tulevaisuudessa käyttää siedätyshoidon tehostajamolekyyleinä. S-LK 14.12.2006

VKTK

Biomedicum Helsinki
Haartmaninkatu 8
PL 700, 00029 HUS
Puhelin: +358 50 4154708
e-mail: vktk(at)helsinki.fi

Siirry sivun alkuun