Yhteystiedot  |  Johtoryhmä  |  Uutisia     In English

3.9.2004

Kaisa Hervonen väitteli 3.9.2004 Tampereella

FAMILIAL OCCURRENCE OF DERMATITIS HERPETIFORMIS AND ASSOCIATED CONDITIONS

Ihokeliakia (dermatitis herpetiformis) on elinikäinen rakkuloita aiheuttava ja voimakkaasti kutiseva ihosairaus. Suomessa se on yleisempi kuin muissa maissa ja potilaita on yhteensä noin 5000. Ihokeliakia kuuluu tavallisen keliakian tautikirjoon, vaikka suolioireet ovat ihokeliakiapotilailla harvinaisia. Gluteeniton ruokavalio on ihokeliakian ensisijainen hoito.

Keliakian tiedetään esiintyvän suvuittain, mutta ihokeliakiasta on niukasti tietoa. Tässä väitöskirjatyössä osoitettiin, että taipumus kulkea suvuittain on ihokeliakiassa yhtä suuri kuin keliakiassa. Tässä kyselytutkimuksessa ihokeliakiapotilaiden lähisukulaisista 5.4% sairastui joko ihokeliakiaan tai tavalliseen keliakiaan keskimäärin 15 vuoden seuranta-aikana. Lähisukulaisten sairastavuus oli sama keliakiassa (5.5%) ja myös heillä esiintyi sekä ihokeliakiaa että keliakiaa. Identtisiä kaksosia tutkimalla varmistui, että perinnöllinen alttius ihokeliakian ja keliakian synnyssä on hyvin voimakas. Kuusi identtistä kaksosparia tutkittiin sekä kliinisesti että perintötekijöiltään, ja viidessä tapauksessa kuudesta molemmat kaksosista olivat sairastuneet joko ihokeliakiaan tai sitten ihokeliakiaan ja tavalliseen keliakiaan.
Keliakiaa sairastavilla tiedetään olevan normaaliväestöä enemmän autoimmuunitauteja, kuten tyypin 1 diabetesta, ja heillä on myös riski sairastua pahanlaatuisiin kasvaimiin, erityisesti ohutsuolen lymfoomiin. Tämä väitöskirjatyö varmisti että myös ihokeliakiapotilaat sairastuvat normaalia useammin tyypin 1 diabetekseen ja lymfoomiin. Heidän lähisukulaisensa sairastuivat myös tavallista useammin tyypin 1 diabetekseen, mutta lymfoomien esiintyvyys ei lähisukulaisilla ollut kohonnut. Lymfoomaan sairastuneet ihokeliakiapotilaat noudattivat verrokkeja huonommin gluteenitonta ruokavaliota. Tämä tulos vahvistaa aiempaa näkemystä siitä, että huolellisesti noudatettu gluteeniton ruokavaliohoito poistaa ihokeliakiapotilaiden kohonneen riskin sairastua lymfoomaan.

Tämän väitöstutkimuksen tuloksia käytäntöön sovellettaessa ensimmäinen huomio on se, että ihokeliakiapotilaiden lähisukulaiset olisi syytä seuloa verikokein piilevän keliakian toteamiseksi. Seulonnan tekee tärkeäksi se, että gluteenittomalla ruokavaliohoidolla voidaan estää keliakian komplikaatioita, kuten osteoporoosia ja lymfoomia. Toiseksi, koska ihokeliakiapotilailla esiintyy runsaasti tyypin 1 diabetesta, joka puhkeaa useimmiten ennen ihottuman alkamista, diabeetikkoja hoitavien lääkäreiden tulisi tunnistaa myös ihokeliakian oireet, jotta nämä potilaat voitaisiin diagnosoida ja hoitaa gluteenittomalla ruokavaliohoidolla mahdollisimman varhain. Kolmanneksi, hoitavien lääkäreiden olisi erityisesti huomioitava mahdolliseen lymfoomaan viittaavat oireet ja löydökset niiden ihokeliakiapotilaiden kohdalla, jotka eivät syystä tai toisesta noudata gluteenitonta ruokavaliohoitoa kuten pitäisi.

VKTK

Biomedicum Helsinki
Haartmaninkatu 8
PL 700, 00029 HUS
Puhelin: +358 50 4154708
e-mail: vktk(at)helsinki.fi

Siirry sivun alkuun