Yhteystiedot  |  Johtoryhmä  |  Uutisia     In English

26.11.2003

VKTK lääketieteellisen tiedekunnan tiedemessuilla Helsingissä 26.11.2003

Lääketieteellinen tiedekunta ja tutkijakoulut järjestivät tiedemessut Helsingissä 26.11.2003. Messut olivat todellinen menestys; väkeä oli laskujen mukaan paikalla 420 (ilmoittautuneita 470), ja palaute on ollut yksinomaan positiivista. Tutkijoiden postereita oli 115 ja markkinatorilla postereita oli kolmisenkymmentä.

Luennot alkoivat puolelta päivin teemalla "Lääketieteen maailmasta", jolloin dekaani Matti Tikkanen puhui ensin esimerkkien valossa miten tutkimus muuttaa tietoa. Professori Leena Palotie luennoi tapansa mukaan erinomaisen tyylikkäästi aiheesta "Genomin selvittämisen merkitys". Hän mm. vertaili harvinaisten, yhden geenin tautien ja monitekijäisten kansantautien periytyvyyttä ja erityispiirteitä, sekä kiitteli suomalaisia rekistereitä ja nuoria tutkijoita. Suurimman kiitoksen saivat kansalaiset, jotka suhtautuvat myönteisesti genettisten tautien tutkimiseen ja suostuvat osallistumaan näihin tutkimuksiin. Tämän ansiosta suomalaisesta tautiperinnöstä lähes kaikki mutaatiot on saatu selvitettyä. Hän myös peräänkuulutti bioinformatiikan, matematiikan ja tilastotieteen osaamista suomalaisilla lääkäritutkijoilla. Dosentti Petri Ruutu kertoi populaariaiheesta "Infektiot mediassa ja sen ulkopuolella". Kuulimme mediapyörityksestä SARS:n ja MRSA:n ympärillä sekä informaatiokatkoksesta, joka johti odottavien äitien hätääntymiseen lehden otsikoinnista siitä, kuinka herpes johtaa lasten lisääntyneeseen leukemiariskiin. Helsingin yliopiston kansleri Kari Raivio ja nuori tutkija Kaisu Luiro kertoivat puolestaan kumpikin oman näkökulmansa jatkumosta "Tutkija lääketieteessä".

Luentojen jälkeen tutkijakoulut, joita tiedemessuille osallistui kuusi, pitivät omat workshopinsa. VKTK:n tutkijoista lähes puolet oli päässyt paikalle ja osallistuivat omaan sessioomme. VKTK:n johtaja, professori Mikael Knip kertoi ensin tutkijakoulun tavoitteista ja toiminnasta. VKTK:n tutkija Liisa Vaskivuo Oulusta puhui puolestaan kliinisen tutkijan arjesta ja odotuksista tutkijakoululta. Liisa erikoistuu gynekologiksi ja suorittaa parhaillaan erikoistumispalveluaan Raahen aluesairaalassa. Liisan väitöskirjahanke "p53 kliinisenä merkkiaineena ovariokarsinoomassa" on hyvässä vauhdissä, ja hän toi myös posterin aiheesta messuille. Tutkimusasiamies Reetta Niemelä Biomedicumista on todellinen asiantuntija EU:n rahoittamien tutkimushankkeiden prosesseissa. Hän kertoi meille EU:n rahoitusmahdollisuuksista kliinisissä hankkeissa ja EU:n kuudennesta puiteohjelmasta. VKTK:ssa ajankohtaista väitöskirjahankkeen vuosiraporttia käsitteli koulun koordinaattori Seija-Liisa Karvonen.

VKTK:n tutkijoista Liisan lisäksi Pia Heikkilä, Kaisa Hervonen, Anne Kotaniemi-Syrjänen, Tiina Kuivanen, Krista Nuotio, Laura Stenquist ja Riikka Turunen toivat posterin messuille. Posterit olivat sekä sisällöllisesti että visuaalisesti erittäin hyviä, jotkut jopa loistavia. Kiitos tutkijoille aktiivisuudesta ja osallistumisesta. Yritän saada lähipäivinä myös muutamia valokuvia messuista tänne verkkoon.

Luentojen ja workshopien jälkeen nautimme juustopöydän antimista ja kaiken jälkeen vielä henkilökunnalle ja tutkijoille järjestetystä Tropical party:sta, jossa nähtiin eksotiikkaa ja huikeita kakkuja. Kiitos Biomedicumin johtajalle Olli Jänteelle ja sponsoreille tästä upeasta juhlasta.

Suurin kiitos ja kunnia koko messuista kuuluu kuitenkin Kirmo Wartiovaaralle ja HBGS:lle, jotka toimivat hankkeen promoottoreina ja pääjärjestäjinä.

Tiedemessujen ohjelman ja posterit löydät tiedemessujen kotisivuilta. Sieltä löytyy myös valokuvia messuilta. Lisää kuvia löydät osoitteesta http://biomedintra.helsinki.fi/

Kuvia VKTK:laisista tiedemessuilla

VKTK

Biomedicum Helsinki
Haartmaninkatu 8
PL 700, 00029 HUS
Puhelin: +358 50 4154708
e-mail: vktk(at)helsinki.fi

Siirry sivun alkuun